onsdag den 26. maj 2021

Tanker og min erfaring med hund - 26/05/2021

 Jeg har efterhånden set rigtigt mange opslag inde på de forskellige hunde grupper inde op facebook med folk, som lige har fået en hundehvalp - tillykke med jeres nye bedste ven ❤

Jeg vil i detter her opslag, skrive min erfaring og hvad jeg tænker om det at få en hvalp. Og deler en masse billeder af Funny.

I de opslag lyder spørgsmålet tit: " Hvor meget motion skal min hvalp have?, Hvor langt må den gå?, Hvor mange gåture min hvalp have ?". Det er rigtigt gode spørgmål.

I gammel dage gik man mange ture med sin hvalp i lokal området og lod den hilse på alle hunde. Men også hvis man havde en aktiv race blev hvalpen tit overstimuleret på motionen, pga. Det er jo en aktiv race.

Jeg har den holdning at man "former" selv sin hvalp til at være den hund man vil have - Fx. jo flere og flere ture man går med sin hund, når den er en hvalp = Jo mere aktivitet skal den have som voksen. - Fordi den kender ikke til andet end at være aktiv. 

Funny med Bella, en fransk bulldog jeg havde da jeg boede min ex.


Et eksempel er Funny.

Da jeg boede min ex, havde han Storm - Stor dejlig Labrador / Rottweiler mix, men han havde aldrig lært og slappe rigtigt af.
Plus han havde 2 små hunde på 1400 gram og 3 kg og de reagerede næsten på alle slags pludselig lyde = De satte en fest igang hele tiden, når man fx lå og slappede af på sofaen.

Da jeg viste jeg skulle have en hvalp, i denne her flok hunde også af hensyn til alene hjemmetræning.
Så valgte at købe et stort bur, hvor jeg var sikker på at der var/er plads til Funny som voksen.

Noget aller dette her: https://www.olivers.dk/dogman-transportbur?clothe_size=42

Siden 1 dag, hun kom hjem er hun blevet fodret og fået tyggesnacks inde i buret, så hun lærte at forbinde det med noget positivt, i starten var lågen åben og efter nogen dage lukket og efter 1 uge helt lukket med lås, hvor hun så blev der i noget tid efter alle hundene havde spist, så lærte at være derinde og slappe af.

Efter 14 dage sov hun også inde i buret om natten. Da min ex altid vågnede om natten og skulle på wc, så vågnede nogen af hundene også fulgte ham, så han lukkede dem i haven, så hundene kunne tisse mens han var på wc.
- Det gad jeg virkelig ikke, at have en hund som ikke kunne holde sig om natten.- Det er en rigtigt dum vane, som er svær at vende hundene fra igen, trust me har prøvet det. 
 Så Funny kom i buret om natten, for der havde hun 0 uheld.

Jeg har fået en utrolig rolig og afbalanceret hund, som jeg kan have med OVER ALT!
Fordi jeg mener  100% det er fordi hun har lært inden for slapper man og sover.


Funny får noget Rå vildt ben inde i hendes elskede bur

Buret er stort til hun ligge som elsker



Sådan elsker hun at ligge 

Buret var / er lidt Funnys kurv, de andre hunde lå hist og her i stuen.

Jeg ville have en hund, som slappede af indenfor og er i ro.
Det var min ex´s kæreste hunde tvært imod, de reagede på alle lyde og farede op.
 
Så når vi var inden for i huset, og slappede af i sofaen, så var hun i buret, for der sov hun uanset hvad der skete. 


Funnys dag var tit sådan her: Ud af buret og ud morgen tis, ind og putte hos mor i sengen.
 Morgenmad. Ud i haven lege med de andre hunde.
 Ind i buret og være i et par  timer. 
Ud i haven lege med de andre hunde og tisse, med over i stalden fodre høns osv. og træne lidt lydighed.
 Ind i buret i et par timer.
 Ud på marken og "gåtur" med den ene af huset voksne hunde og søge efter godbidder. 
Ind i buret i et par timer, ud i haven og lege med mor og  de andre hunde, tyggesnack i buret og ud og nat tis og godnat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Jeg kunne IKKE have burets låge stående åben, da Funny havde / har et stort beskytter instinkt over sine ting inklusiv buret. Derfor var hun der inde, når jeg mente det var tid og inden hun blev for træt.
Mange vil sige det er synd, men hun havde masser af plads i buret og vand. Hun ELSKER SIT BUR, hun vil heller være i buret ind eller en anden kurv.
Jeg tror på at bur træningen og bruge buret som base og " kravle gård"  har gjort at jeg har fået en sådan en  rolig hund. Det er hvertfald en af tingene.

Sådan ligger hun gerne, når hun er i sofaen

Efter jeg blevet single, sover Funny selvefølig inde i sengen 


En af mine andre tanker om at forme sin hund er : "Motion" eller rettere sagt " 
Socialisering og miljø træning.

Funny´s første år hos mig, forgik mere eller mindre på den gård vi boede på. 
Hun kom med ud på marken og gå en tur, med i stalden- træne impulskontrol( IKKE JAGTE HØNS) og lydighed. 

Når vi så var nogen steder var hun med  i bilen,så hun fik tisset i fremmed miljøer og evt. hilst på de hunde jeg synes hun skulle hilse på- Da hun var mere end usikker da hun kom hjem til mig. Hun har fx været med inde i Randers, Århus og Bjerringbro og gå kigge -plus kørt i rigtigt meget offentlig transport.

Hun fik som sådan ikke gåture, men rigtigt mange oplevelser med nye steder og mennesker blandt andet Midt jysk Greyhound stadion I Bjerringbro.

Sådan ser det ud, når man vi er på Midt Jysk Greyhound Banen, TOTALT afslapning 

Grunden til jeg ikke gik ture med Funny, var fordi jeg ville/ vil ha en hund som ikke behøver 15 -20 km hverdag eller træning hverdag. Ja det er en aktiv race, men jeg mener at de fleste racer kan indordne sig efter sin familie og deres liv.

(- For går man lange ture med sin hvalp, så lære den skal ud og gå tur dagligt, og der skal ske noget hverdag)

Jeg har idag en hund, som fint kan nøjes med  10 minutter gåtur og ud i haven resten af dagen, i et par dage, hvis jeg er syg eller jeg har travlt i hverdagen.

Vores gåture længde  idag er minimum 5 km om dagen og (op til) indtil videre  20,6 km på en tur.  - Skal  lige siges at vi har trænet op til de lange ture.


Detter fra vores første 20 km, efter hendes skade hun havde i marts
Vi har indtil videre gået 3 x 20 km ture

Så jeg håber virkelig folk vil tænke sig om med, at miljøtræning og socialisering på andre mennesker og nye mennesker.

Jeg anbefaler ikke hunde skove, da folk desværre ikke altid har styr på deres hunde og hunde tit presset ud i uheldige situationer, fordi deres ejer ikke læser deres hund(e) også ikke kan kalde dem til sig.

Hvis jeg havde en hund, jeg ville komme i hunde skov med ville jeg ALTID kalde den til mig når der kom andre hunde- Da det ikke er alle hunde som ikke bryder sig om, at der kommer hunde løbenede mod dem. Min hund ville aldrig få lov til at gå med den anden hund, før jeg siger til. 

Så hvis man endelig skal socialisere med dine venners hunde og evt. nogen fra hunde træning, hvor det er de mødes og leges. Så helt 100% at jeg synes at man har 5  fast man mødes med ( Ikke på en gang). Så på den måde hunden bliver socialiseret på den måde og hvor man kan styre det og man undgår for meget fnider og fnadder hos hundene.

Da det faktisk ikke er et behov blandt hunde, at møde mange nye hunde - mere os menneskers behov for det eller tænker det. Men ens hund har det bedst med at mødes nogen faste hunde til tider.

Miljø træning er fx. tage bus, tog, sidde uden foran en butik med sin ejer og kigge på mennesker. Opleve stor byen strøg, generalt at være tryg ved at være andre miljøer end hjemme dem.


Min meget smukke hund, står super flot der. Snoren tog jeg af da jeg tog billede og der er en fugle, som der  flyver rundt længerne af vejen.
Billedet er taget idag D.26/05



Så hvis man vægter ro inde i hjemmet højt og miljø træning højt med hvalpen, så ender det med en rolig og afbalanceret hund.

Siger det igen:

Man former selv sin hund, til den hund man gerne vil have!





Ingen kommentarer:

Send en kommentar